KULINARNE

KANELBULLAR


 http://mirabelkowy.blogspot.com/2013/11/kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe.html


KRÓWKI RÓŻANE I KAKAOWE


Krówka jaka jest każdy widzi.
Robi się ją prosto i długo.
Tu: mleko i cukier w proporcji 1:1 trzeba gotować ok. 2h.
Gotować mieszając.
Kiedy zgęstnieje i zbrązowieje dodać kakao (wg. uznania),
lub konfitury z płatków róży (raczej mało).
Trochę przestudzić i kiedy bardziej zgęstnieje - zamieszać.
Wylać na talerz posmarowany masłem.
Jeszcze ciepłe pokroić w małą kostkę.
Wytrzymać godzinę i zdjąć kostki z talerza.
Zawinąć w papierki lub dać sobie z tym spokój.


DŻEM Z CZERWONEJ PAPRYKI



Dżem ten jest przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryb i jajek.

Składniki

* papryka czerwona 1,25 kg
* cytryna 2 szt
* cukier 1 kg
* goździki 3 szt
* cynamon mielony 1/2 łyżeczki
* sól
* woda


Sposób przyrządzenia

Cytryny szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie,
osuszamy, ścieramy skórkę i odstawiamy pod przykryciem, aby nie wyschła.
Z otartych cytryn wyciskamy sok.
Paprykę myjemy, osączamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz białych
włókien, mielimy lub miksujemy.

Do masy paprykowej dodajemy cukier, szczyptę soli i 1/3 szklanki wody.
Dusimy na małym ogniu 10 minut w płaskim rondlu z grubym dnem, często
mieszając.
Następnie wlewamy sok cytrynowy i dalej dusimy mieszając od czasu do
czasu, aż zgęstnieje.

Goździki mielimy i krótko przed zakończeniem duszenia dodajemy przyprawy
i startą skórkę cytrynową.
gorący dżem rozkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.


CZEKO-ŚLIWKA



wersja I
usmażyć powidła z ok. 4 kg. śliwek i pod koniec smażenia dodać 2 gorzkie i 1 mleczną czekoladę, jeszcze trochę podsmażyć

wersja II
2 kg śliwek (bez pestek) smażyć przez godzinę, dodać 2 szkl. cukru, 1.5 szkl. kakao i 1 cukier waniliowy, smażyć jeszcze 15 min., można zmiksować lub nie

W obu wersjach etapem końcowym jest pasteryzacja


ZEBRA


1 szkl. oranżady
1 szkl. oleju
ok. 2,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
5 jajek
kakao
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
jakiś* zapach

Żółtka ucieram z cukrem, potem dodaję ubite białka, dalej mąkę wymieszaną z proszkiem i dolewam po trochu, na zmianę oranżadę i olej. Wlewam zapach i dzielę ciasto na dwie części. Do jednej dodaję kakao. Na blachę wylewam na zmianę po odrobienie jasnego i ciemnego ciasta na przemian. To nużące i długotrwałe, ale jak się to robi cierpliwie, to potem jest fajny pasiasty efekt. Piekę w temperaturze ok 180 stopni przez ok 50 minut.

* staramy się wybierać zapach kojarzący się raczej spożywczo



PLEŚNIAK


Pleśniak według Marysi (opowiada Marysia)


4 jajka, kostka "Kasi", ok. 3 szklanki mąki, szklanka cukru, jabłka, cukier waniliowy, ze 2-3 łyżeczki kakao i tyleż proszku do pieczenia
Przygotowanie:
zagnieść razem margarynę, żółtka, proszek do pieczenia wymieszany z mąką i dodać jakiś zapach, zwykle daję cukier waniliowy. Zagniecione ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej części dodać kakao i zagnieść. Wszystkie 3 części wstawić do lodówki, żeby sie schłodziły. W tym czasie robimy jabłka: obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i udusić, żeby zrobiła się paćka, pod koniec duszenia dosłodzić wg uznania, ja dodaję też cukier waniliowy (albo dowolny inny zapach, taki sam jak do ciasta) Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na blachę jedną część białego ciasta (ja używam papieru do pieczenia, bo łatwiej potem ciasto wyjąc z foremki) na to dać rozgotowane jabłka, na to pokruszone kawałki ciemnego ciasta. Z 4 białek ubić sztywną piane, pod koniec ubijania dodać szklankę cukru, jak piana jest gęsta i sztywna wylewamy ją równomiernie na całe ciasto, na wierzch dajemy pokruszone kawałki białego ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 180 stopni na 45-50 minut. Ponieważ piana z białek łatwo sie przypala, ja w połowie pieczenia przykrywam blachę folią aluminiową.
Smacznego!
zamiast jabłek mozna użyć dżemu, konfitur, powideł czy co tam kto ma pod ręką .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz